O NAMA

Čuvena je misao slavnog srpskog arhitekte i akademika Ivana Antića da je jedna građevina lepa samo ako je funkcionalna i ako ne potčinjava sebi ambijent u kome se nalazi, ako sadrži meru i podsvesnu dozu ugrađenih normi, kao i dozu ljubavi prema gradu u kojem je njen autor rođen i gde je odrastao.

I upravo takvo je njegovo remek-delo, sportsko rekreativni centar 25. Maj - Milan Gale Muškatirović zdanje graciozno i grandiozno u isto vreme, napravljeno sa merom i ljubavlju, u potpunosti prilagođeno svojoj svrsi i savršeno uklopljeno u okruženje u kome se nalazi. A nalazi se baš tamo gde jedan sportsko rekreativni centar i treba da bude: u centru grada, podno Kalemegdana, na obali Dunava, pokraj šetališta, okružen zelenilom i vodom, sa pogledom na Veliko ratno ostrvo i prelepe zalaske sunca iznad Panonije.

Napravljen pre skoro pola veka za potrebe prvog Svetskog prvenstva u sportovima na vodi i nazvan 25. maj, ovaj centar ubrzo postaje simbol vere u sportski duh i omiljeno prestoničko mesto za rekreaciju. I to ostaje do današnjih dana.

2005. godine menja ime u SRPC Milan Gale Muškatirović u čast legendarnog srpskog vaterpolo golmana, a nakon podmlađivanja, rekonstrukcije i restauracije 2011. postaje jedan od najmodernijih i najbolje opremljenih objekata ovog tipa u zemlji.
2019. godine u svoj naziv vraća ime ‘’25. maj’’ i dobija pun naziv “25. maj – Milan Gale Muškatirović” zbog istorijske činjenice da je upravo 25. maja 1847. godine na ovom mestu otvoreno “prvo srpsko kupalište i plivalište”.

Pored tri otvorena bazena i jednog zatvorenog, olimpijskog, u čijem sklopu se nalazi i saunski blok - welness, centar sadrži i salu za dvoranske sportove. U sklopu SRPC funkcionišu razni ugostiteljski objekti - restorani I kafići, dečije igraonice, teretane i drugi razni poslovni objekti.